Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (598)
Legislativa (231)
Šlechtění (338)
Výběry býků (470)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (537)
Zajímavosti (346)
Ze svazu (646)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Běžný prodej kultivovaného „masa“ je v nedohlednu

01.02.2022,  Kamil Malát  

Výzva v podobě výroby cenově dostupného kultivovaného (uměle vyrobeného) masa je tak velká, že by se k jeho masivní výrobě neměl svět v příštích desetiletích upínat a spoléhat na něj jako alternativu, která postupně bude nahrazovat klasické maso. Uvádí americký vědecký novinář Joe Fassler v rozsáhlém článku publikovaném v americkém magazínu The Counter (původní text zde). Kultivované maso podle Fasslera ještě hodně dlouho nebude ekonomicky konkurenceschopné, pokud je jeho výroba v masovém měřítku vůbec technicky proveditelná.

Výpočty ukazují, že i v těch nejoptimističtějších modelech zůstane kultivované maso mnohem dražší než maso skutečné. Pokud má kultivovaný protein tvořit do roku 2030 byť jen 10 procent celosvětové nabídky masa, je potřeba existence 4000 továren, což by si vyžádalo náklady ve výši zhruba 400 milionů eur na továrnu.

V této hypotetické situaci by odhadovaná nákladová cena činila 34 eur za kilogram kultivovaného masa „hamburgerové kvality“. Z 34 eur za kilo mletého masa se však rychle stane 90 eur v obchodě a 200 eur v restauraci.

Kromě nákladů na výrobu ve spojení s elektrickou energií existují další výzvy. Například to, že kultivované maso musí být potravinově nezávadné. Výroba kultivovaného masa bude muset probíhat na sterilních místech, kde prakticky nehrozí kontaminace bakteriemi a viry. Živočišné buňky rostou tak pomalu, že pokud bakterie vstoupí do kultury, rychle se z ní stane bakteriální kultura, což okamžitě znehodnotí finální produkt.

Dalším faktorem je, že kultivované buňky, stejně jako ostatní živá zvířata, potřebují aminokyseliny, aby prosperovaly. Podle výpočtů náklady na samotné aminokyseliny vyjdou na asi 16 eur za kilo vyrobeného masa. Kromě toho je celosvětová produkce jednotlivých aminokyselin v současnosti příliš nízká na to, aby podporovala produkci kultivovaného masa, a to i ve skromném měřítku.

Možností by mohlo být použití aminokyselin ze sóji, to ale zatím není připraveno pro praktické použití. Stručně řečeno, výzvy dostupné a velkovýroby kultivovaného masa jsou tak velké, že svět nemůže na tento produkt v příštích desetiletích spoléhat, míní Fraser.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz